Wat zijn de fundamenten van een briljant businessmodel?
Visie
Een visie zet de organisatie in beweging. Het geeft weer waar de organisatie vandaan komt, wie de organisatie is en wie de organisatie wil zijn. De visie van de organisatie vormt daarmee het primaire fundament van het businessmodel. Alles wat de organisatie onderneemt, moet toetsbaar zijn aan dit uitgangspunt. De visie van een organisatie kan worden beschreven door vier vragen te beantwoorden:
Merkpositionering
Een merkpositionering die in lijn is met de visie van de organisatie is een volgende vereiste. De uitstraling die je in de buitenwereld wilt hebben (merkpositionering) dient namelijk in lijn te zijn met wie je daadwerkelijk bent en wilt zijn (visie). Anders krijg je vroeg of laat problemen. De merkpositionering is de positie die de organisatie met het merk wil innemen in het hoofd van (potentiële) klanten. De positionering van een merk kan worden beschreven aan de hand van het beantwoorden van de volgende vijf vragen:
Wat is een businessmodel?
Marktsegmenten
Met het beschrijven van de marktsegmenten wordt duidelijk in welke markt de organisatie haar visie realiseert en welke klanten zij bedient. Startpunt is het vaststellen van voor het (betreffend) merk relevante manieren van segmenten van de markt. Als duidelijk is op welke manier(en) de markt wordt gesegmenteerd en op welke segmenten het merk zich wil richten, kunnen deze marktsegmenten worden getoetst en beschreven. Als duidelijk is op welke manier(en) de markt wordt gesegmenteerd en op welke segmenten het merk zich wil richten, kunnen deze marktsegmenten getoetst en beschreven worden aan de hand van vier vragen:
Waarde voor de klant
Als bekend is hoe het merk zich positioneert voor welke marktsegmenten, dan kan vanuit de beleving van de klant worden uitgewerkt welke waarde de organisatie met het merk wil leveren. Wat gaan klanten krijgen, wat moeten ze opofferen en wat verandert er in hun leven als ze klant worden? De waarde voor de klant kan worden beschreven in drie elementen die waarde voor de klant vergroten (zijnde resultaat, afhandeling en emotie) en in drie elementen die de waarde voor de klant verkleinen (zijnde prijs, moeite en risico). De waarde voor de klant kan worden beschreven in de volgende zes vragen:
Levering
Als duidelijk is aan welke klanten welke waarde wordt beloofd op basis van de merkpositionering, moet dit worden waargemaakt in de levering en de operatie. De levering betreft de activiteiten van de organisatie waarin de interactie voor en met de klant plaatsvindt. Dit betreft daadwerkelijke producttransacties bij de verkoop, maar ook de relatie als geheel en de merkcontactpunten voor en na de verkoop. De levering kan worden beschreven in verkoop, marketing, klantcontact en diensten. De levering kan worden beschreven in de volgende vier elementen:
Operatie
De operatie betreft de activiteiten van de organisatie ‘achter’ de levering. Een gestroomlijnde operatie vormt het hart van de organisatie en het is de ruggengraat voor de levering. De operatie kan worden beschreven in productie, technologie, leveranciers en partners.
Hoe wordt waarde gecreëerd?
Waardecreatie
De beloften in het raamwerk voor briljante businessmodellen moeten worden waargemaakt. Dit is de bron voor tevreden en meer loyale en winstgevende klanten wat de basis is voor waardecreatie voor aandeelhouders en medewerkers wat samen weer bijdraagt aan de waardecreatie voor de maatschappij. De waarde die hiermee wordt gerealiseerd voor de belanghebbenden en de organisatie zelf is het resultaat van het businessmodel en daarmee de ultieme toets op de briljantheid ervan. De organisatie kan zich doelen stellen voor waardecreatie en deze meten voor klanten, aandeelhouders, medewerkers en de maatschappij. Een briljant businessmodel dat volledig in lijn is met de visie en de merkpositionering van de organisatie is de bron voor tevreden en meer loyale en winstgevende klanten wat de basis is voor waardecreatie voor aandeelhouders en medewerkers. De waardecreatie die hiermee wordt gerealiseerd voor de belanghebbenden en de organisatie zelf is het resultaat van het businessmodel en daarmee de ultieme toets op de briljantheid ervan. De organisatie kan zich doelen stellen voor waardecreatie en deze meten per belanghebbende: