Auteur: 
Jennifer op 't Hoog

Je hebt het gevoel dat je organisatie het écht anders moet doen. Je weet nog niet hoe. Toch dwingt de markt om het over een andere boeg te gooien. Laat je inspireren door bedrijven die het fundamenteel anders hebben gedaan! 

Briljante businessmodellen hebben drie gemeenschappelijke kenmerken:
1. Gedreven vanuit visie en merkpositionering: Ze zijn gestart vanuit de visie dat dingen echt anders moeten. Briljante businessmodellen worden inside out gedreven door hun ambitie de wereld te veranderen. Ze willen niet alleen outside in voldoen aan bestaande marktbehoeften maar willen zélf een bron zijn van nieuwe markten en behoeften.

2. Volhardend in het businessmodel: Ze blinken uit in ondernemerschap en creativiteit. Briljante businessmodellen doen alles om de visie te realiseren en de ambities en merkbeloften zijn structureel en extreem consistent verankerd in de bedrijfsvoering en het businessmodel, zodat ze duurzaam, onderscheidend en rendabel kunnen worden waargemaakt.

3. Baanbrekend voor en door stakeholders: Ze veranderen de markt, het leven van stakeholders en de spelregels van de bedrijfstak. Briljante businessmodellen maken het onmogelijke mogelijk door conventies te doorbreken en verrassende paradoxen te creëren. Dit moet niet alleen zichtbaar zijn in wat het bedrijf doet voor haar stakeholders, maar ook in wat de stakeholders zijn gaan doen voor het bedrijf.

Briljant Businessmodel Iittala: ga met je klanten en partners de strijd aan tegen Throwawayism en krijg levenslange loyaliteit als loon.

Sinds jaar en dag ben ik verslaafd aan Iittala. Het liefst zou ik in een Iittala-warenhuis wonen. Wat is het waarmee Iittala mensen betovert? Het is de combinatie van designproducten van hoge kwaliteit, ontworpen door ware designiconen. Producten die een levenlang meegaan vanwege de sterke combinatie van tijdloos design en hoge kwaliteit. Producten die een verhaal vertellen dat gaat over ontwerp, de keuze voor de beste materialen en het samen aangaan van de strijd tegen de wegwerpcultuur, of in de woorden van Iittala: ‘throwawayism’.

Iittala draait om tijdloos Scandinavisch design, zowel voor serviesgoed als interieurvoorwerpen. Iittala's ontwerpers en ambachtslieden creëren voorwerpen die hun waarde altijd behouden en passen bij ieder moment vanwege hun speciaal cachet en grootse stijl. De ontwerpen zijn uniek en elk Iittala-product heeft zijn eigen verhaal en betekenis. Maar alleen de creatie van prachtig ontworpen huishoudelijke artikelen maakt de organisatie niet briljant. Iittala heeft een lange en gewortelde geschiedenis in het maken van duurzame designproducten en volgt de filosofie tegen het ’throwawayism’. Deze missie zien we weerspiegeld in ieder haarvat van de organisatie: in de samenwerking met ontwerpers, in productie, in marketing en in klantwaarde.

De wortels zijn te vinden in Finland, opgericht in 1881. De ontwerpers van Iittala verenigen zich achter de missie om throwawayism te stoppen. Een inspanning die steeds belangrijker wordt wanneer we kijken naar de wereldwijde consumptiecultuur.

Iittala staat voor duurzaam ontwerp en tégen ‘throwawayism’. Dit alles gebaseerd op het vroege denken van Kaj Franck meer dan 100 jaar geleden. Franck verklaarde dat: 'objecten altijd passend, duurzaam en functioneel moeten zijn.' De ontwerpers waar Iittala vandaag de dag mee werkt schatten deze visie op grote waarde en versterken haar. Zij prefereren duurzaamheid boven consumptie. Iittala creëert en produceert ieder ontwerp op basis van deze visie en filosofie.

Iittala’s producten zijn ontworpen vanuit de gedachten dat zij jarenlang meegaan, tijdloos design, dit zegt iets over de kwaliteit, maar ook bijvoorbeeld over de nieuw te ontwikkelen producten. Bij Iittala passen de nieuwe producten altijd bij de bestaande zodat ze goed te combineren zijn, en de bestaande items blijven in de collectie, en als een item breekt kun je gewoon één nieuw item kopen ipv een hele set. Dit zijn de slimme dingen die Iittala doet om de duurzaamheid van haar timeless design te waarborgen maar tegelijkertijd ook de klantloyaliteit en cross-sell enorm te vergroten.

De maatschappelijke waarde die Iittala brengt is bijdrage aan de bewustwording van levensduur (van producten) en duurzaamheid. De filosofie tegen de wegwerpcultuur wordt gedeeld en omarmd door de hele organisatie. Iittala hoopt bij te dragen aan het creëren van een anti-wegwerpcultuur, waar mensen waarde hechten aan goed ontworpen voorwerpen die zijn gemaakt om de tijd en veranderende trends te doorstaan.

De briljante lessen van Iittala

• Geef duidelijk aan waar de organisatie voor staat en in gelooft en zorg dat die visie terugkomt in elk haarvat van de organisatie: in alle mensen waarmee je werkt en in alle producten die je maakt.

• Blijf dicht bij je missie ook in veranderende en moeilijke tijden.

• Storytelling verankerd in de producten zelf. Elk Iittala-ontwerp heeft zijn eigen verhaal dat vertelt wie de ontwerper was en hoe het voorwerp is gemaakt, met behulp van welke technieken en middelen.

• Succesvol door behoud. Door minder te vernieuwen maakt Iittala het aantrekkelijker om klant te blijven en meer te komen en daarmee realiseert Iittala meer klantwaarde.

Dit en nog veel meer briljante inzichten vindt je in het boek Briljante Businessmodellen