Auteur: 
Jennifer op 't Hoog

Veel bestaande businessmodellen van banken en verzekeraars zijn niet toekomst vast. Het vraagt een echte doorbraak om weer te gaan ondernemen vanuit hernieuwd vertrouwen. Het  vraagt om briljante businessmodellen gedreven vanuit visie. Businessmodellen die waarde creëren voor alle stakeholders: klantwaarde, medewerkerswaarde, financiële waarde en maatschappelijke waarde. In Briljante Businessmodellen in Finance vindt je 19 cases die dit doen!Cases uit het verleden uit het heden en uit de toekomst. Voorlopers van dit boek zijn de Briljante business modellen boeken die de afgelopen jaren verschenen zijn en frequent in de top 10 van best verkochte managementboeken hebben gestaan. Hier lichten we Kickstarter uit, een van de cases uit het boek geschreven door Marlon Hoogervorst, Jaap van den Berg en Jennifer op ’t Hoog.

Kickstarter: Samen een motor voor innovatie

Wanneer de Canadese hightechondernemer Eric Migicovsky een halfjaar in Nederland studeert, verbaast hij zich over het feit dat Nederlanders fietsen en op hun telefoon kijken weten te combineren. Om dit ook voor anderen mogelijk te maken, zonder grip op het stuur te verliezen, ontstaat het idee van de Pebble Watch: de allereerste smartwatch. Zonder Kickstarter was dit product er niet gekomen. Tijdens een ronde langs talloze investeerders vangt Eric bot. Kickstarter biedt uitkomst. Klanten investeren vooraf in een product wat ze pas krijgen als het wordt ontwikkeld, geen aandelenverdelingen en bovendien voor de ondernemer direct klantinzicht. Want mensen investeren alleen wanneer ze jouw product ook zelf willen hebben. Het online campagnefilmpje realiseert een overweldigend succes! In plaats van het streefbedrag van 100.000 dollar (94.000 euro) is er 10 miljoen dollar (9,4 miljoen euro) opgehaald!

Een groot deel van de donateurs blijken tech fans uit The Valley, die vol enthousiasme Pebble steunen door het bouwen van apps. Zo ontstaat vrijwel direct een zeer actieve Pebble fan community. Uit deze community groei de organisatie Pebble groter met ondertussen zo’n 150
medewerkers. Begin 2013 liggen de Pebble Watches bij donateurs op de deurmat. Pebble is hét succesverhaal van Kickstarter. Zonder Kickstarter was er geen Pebble geweest, maar op zijn beurt vormde Pebble hét vliegwiel voor de groei van Kickstarter. In februari 2015 leid de samenwerking tussen Pebble en Kickstarter tot een nieuw record, de smart watch van Pebble wordt het snelst gefinancierde project op Kickstarter. Na een halve dag is 7,7 miljoen dollar opgehaald, waarvan het eerste miljoen binnen een UUR!

Kickstarter is het eerste succesvolle crowdfundingplatform in de wereld. Het commercieel
inzetten van collectieve fondsenwerving zoals dat veel voor goede doelen werd
gedaan, is een briljant idee. Kickstarter benut de behoefte van mensen om bij te dragen aan het ontstaan van nieuwe dingen. De creators (de creatieve ondernemers) van projecten bieden altijd tastbare rewards (beloningen) aan in ruil voor de donaties die worden gevraagd. Als faciliterende partij heeft Kickstarter weinig vaste kosten. Het platform dient te worden onderhouden en creatieve ondernemers en backers (donateurs) gefaciliteerd. Het bedrijf weet goed gebruik te maken van de (sociale) media, hierin wordt de promotie voor de projecten gedaan met altijd een link naar Kickstarter, slimme cobranding dus. Ondernemers vervullen hiermee verschillende rollen in het businessmodel: zij zijn klant, leverancier en distributeur.
Kickstarter zet met zijn succes de wereld van investeringen op zijn kop. Voorheen probeerden
start-ups eerst de gang naar investeerders te maken, tegenwoordig grijpen veel
ondernemers direct naar crowdfunding. Er zijn ondertussen veel crowdfundingplatforms bijgekomen, maar weinigen kunnen het succes van Kickstarter evenaren.
In 2013 hebben 3 miljoen mensen samen 19.911 projecten gefinancierd via Kickstarter, voor een totaalbedrag van 480 miljoen dollar (451 miljoen euro). Dat komt neer op een investering van 1,2 miljoen euro per dag en 858 euro per minuut.

Het concept is voor iedereen toegankelijk is. Het verdienmodel is helder Kickstarter ontvangt een 5% fee bij een succesvolle funding. Deze mate van transparantie schept vertrouwen bij gebruikers en laat zien dat Kickstarter primair een uniek platform is om meer creativiteit in de wereld te brengen.

Wat zijn de briljante lessen in dit businessmodel? En wat zijn de kanttekeningen?
• Geef richting aan je visie door duidelijke richtlijnen voor klanten en jouw eigen organisatie.
• Deel succesverhalen met klanten (donateurs) om hen optimaal te helpen.
• Transparantie geeft vertrouwen, dus wees helder in je verdienmodel.
• Combineer rollen van je stakeholders zoals hier is de klant ook de investeerder, en de creatieve ondernemer ook de retailer.
• Benut cobranding. Kickstarter vermarkt niet zijn eigen platform maar juist de projecten van zijn klanten, en lift hierdoor mee op het succes van haar creatieve ondernemers.