Al meer dan 60 jaar groei, jaarlijks 4 miljoen gasten, sterkste merk van Nederland zonder commercials én vaak verkozen tot beste attractiepark van Nederland. Welke Briljante lessen kunnen we leren van deze Wereld vol Wonderen?

Mijn wortels liggen dicht bij de Efteling. Opgegroeid in Dongen, op steenworp afstand van Kaatsheuvel, kwam ik er als 3 jarige voor het eerst. Mijn peetoom en -tante hadden dat jaar een Efteling abonnement en dompelde mij vaak onder in deze wereld vol wonderen. Als klein kind was ik gefascineerd door poppe lala, ook bekend als Carnaval Festival. De rood met witte paddestoelen maakten een onuitwisbare indruk. Hoe groot zouden die kaboutertjes zijn die daarin leven en muziek maken? De Efteling werd de locatie voor de écht indrukwekkende schoolreisjes. Rond mijn twaalfde had ik zelf een abonnement. Daarna werd ik vakantiekracht. Toen kwam het hoogtepunt en mocht ik doen waar ik al jaren van droomde... De Efteling beleving overbrengen op gasten in het park in een rol als Grietje, Sneeuwwitje, Roodkapje of Elfje.

De Efteling blijft relevant voor haar gasten in verschillende fases. Dat is ook de manier waarop merkpositionering en -opbouw wordt verankerd: in en via het hoofd en hart van de bezoekers. Het behouden van de wortels en vernieuwen voor de toekomst is diep verweven in het business model van de Efteling..Uit de winst kan jaarlijks één echt sensationele nieuwe attractie worden toegevoegd. Daarmee is er voor gasten altijd iets nieuws maar ook een hoop vertrouwds van decennia aan vorige bezoeken. Concurrenten kunnen niet met terugwerkende kracht herinneringen inbedden. Dat geeft de Efteling een onvergelijkbare positie als familiepark waar (groot)ouders hun eigen herinneringen kunnen herbeleven en delen met hun (klein)kinderen. De locatie zelf is de kracht maar ook de beperking. Dit stelt letterlijke grenzen aan het business model. Dat vraagt om briljante manieren om de capaciteit te vergroten zoals met de Winter-Efteling.
 

Een aantal Briljante lessen van de Efteling:

  • De Efteling blijft dicht bij haar wortels én blijft innoveren. Het geeft herkenbaarheid en vernieuwing in de beleving aan haar gasten, de Efteling creëert daarmee een unieke productlevenscyclus. Het merk is verankerd in de jeugdherinneringen van generaties.
  • De Efteling creëert een beleving en ervaring voor een hele brede doelgroep. De focus op de wereld van wonderen geeft daarbij een helder houvast wat de Efteling wel en juist niet moet doen en hoe de organisatie en haar medewerkers dat moeten waarmaken.